Ievads
.
Laikā, kad suņu
turētāju pasaule ērtības un sava slinkuma labad
turās pie rūpnieciski sagatavotās barības
izbarošanas, atrodas arī tādi, kas saviem kollijiem
cenšas gatavot ēdienu paši, par provi, mēs "Laimīgo
kolliju zemē
®" (lasīt
Fermas kolliju
brokastis). Arī
Ruds Vēdervokss
Lesijas lomu atveidotājiem gatavoja
personīgi (lasīt
Ko
ēda Lesija?), taču šoreiz es
gribu atgriezties pie senā padomju laika, kad
kolliju īpašnieki "varen plašajā", ieskaitot
Latviju, par speciālu barību suņiem pat nebija
dzirdējuši. Interneta nebija un cilvēki zināšanas
smēlās galvenokārt no specializētas literatūras par
suņiem. Atceros, kā reiz sen atpakaļ Džeimsa
Heriota, Džeralda Darela un Džeka Londona grāmatu
tulkotāja, ikgadējā "Suņu uzziņu kalendāra" un
grāmatas "Suns, kuru mīlam" autore Helma Lapiņa par
mani pasmējās, kad stāstīju viņai, ka sveru barības
sastāvdaļas kucēnam pēc grāmatas. Viņa sacīja, ka
pēc grāmatas nevar uzaudzināt ne kucēnu, ne
cilvēkbērnu, ka drukātie padomi ir vispārīgi un
vidēji optimāli, jāvēro un jābūt pašam savai galvai.
Gan Helmas Lapiņas grāmata, gan dažas citas par
kollijiem no seniem laikiem man plauktā stāv arī
tagad, tadēļ šo rakstu gribu veltīt "vecajām grāmatu
barošanas receptēm", izlaižot vispārīgo
informāciju par suņu barošanu, vielmaiņu, aktivitāti
utt. - tikai tulkojums ar nelielām manām piezīmēm
beigās.
.
Padomju ēdienkarte
kucēniem un pieaugušajiem kollijiem
.
Vecumā līdz 2 mēnešiem
kucēnu baro sešas reizes diennaktī ar vienādiem
intervāliem - 3 līdz 4 stundas. Ēdiens tiek
pasniegts atdzesēts, mazliet siltens.
.
6.00 - omlete no
vienas vistas olas, glāzes piena, kuram pievienots
mazliet saldā krējuma.
10.00 - šķidra mannas
biezputra vai saberzti griķi ar saldo krējumu un
olas dzeltenumu (ja pēdējo tas nav dabūjis 6.00).
Ēdienam var piemest naža galu cukura.
13.00 - pusotras
ēdamkarotes mājās maltas liellopu gaļas, kura caur
gaļas maļamo mašīnu izlaista divreiz.
17.00 - 50 g kalcinētā
biezpiena. Tam var pievienot mazliet saldā krējuma.
(Par kalcinētā biezpiena pagatavošanu lasiet zemāk.)
20.00 - pienā vārīta
jūras zivs, vislabāk menca. Pēc vārīšanas zivs ļoti
rūpīgi jāatbrīvo no asakām un jāsamaļ gaļas maļamajā
mašīnā. Zivij var pievienot naža galu sviesta.
24.00 - pusotras
ēdamkarotes mājās maltas liellopu gaļas, kura caur
gaļas maļamo mašīnu izlaista divreiz (tāpat kā
13.00).
.
Kad kucēns pie
aprakstītās ēdienkartes ir pieradis, tiek ieteikts
to mazliet izmainīt. Arī ēšana sākas vēlāk.
.
8.00 - šķidra mannas
biezputra vai saberzti griķi ar saldo krējumu un
olas dzeltenumu.
11.00 - 80 g mājās
maltas liellopu gaļas, 30-50 g uz smalkas rīves
sarīvēta burkāna, trešdaļa ēdamkarotes augu eļļas,
1-2 pilītes D2 vitamīna eļļā.
14.00 - gaļas zupa
buljonā bez taukiem, tajā ar dakšiņu saspaidīti
vārīti dārzeņi un 20-30 g smalki sagrieztas gaļas.
17.00 - 100 g
kalcinētā biezpiena, kam pievienots mazliet saldā
krējuma un naža gals cukura.
20.00 - pēc izvēles -
vai nu 80 g pienā vārīta jūras zivs, kas rūpīgi
atbrīvota no asakām un samalta gaļas maļamajā
mašīnā, vai arī pienā sautēts saspaidīts burkāns,
vai kefīrs, vai piena putra.
23.00 - 50-80 g mājās
maltas liellopu gaļas ar rīvētu burkānu, augu eļļu
un 1-2 pilītēm A vitamīna eļļā.
.
Kucēnus vecumā no 2
līdz 4 mēnešiem iesaka barot piecas reizes diennaktī
šādi:
.
8.00 - kalcinētais
biezpiens ar olas dzeltenumu un saldo krējumu.
11.30 - smalki
sagriezta liellopu gaļa ar buljonu un rīvētu
burkānu, 2-3 pilītes D2 vitamīna eļļā.
15.00 - piena putra
vai dārzeņu zupa ar sīki sagrieztiem gaļas
gabaliņiem vai pienā vārīta zivs (menca).
18.30 - kalcinētais
biezpiens ar saldo krējumu, 0,3 g C vitamīna
tabletēs.
22.00 - 200-300 g
smalki sagrieztas gaļas ar burkāniem, 2-3 pilītes A
vitamīna eļļā.
.
Kucēnus vecumā no 4
līdz 6 mēnešiem pieradina pie četrām ēdienreizēm
diennaktī.
.
8.00 - kalcinētais
biezpiens ar olas dzeltenumu, saldo krējumu un, ja
nepieciešams, putru.
12.00 - vārīta zivs ar
buljonu, putru un naža galu jūras kāpostu. Vai arī
dārzeņu zupa ar vārītu gaļu un 2-4 pilītēm D2
vitamīna eļļā.
16.00 - kalcinētais
biezpiens ar saldo krējumu un putru, 0,3 g C
vitamīna.
20.00 - 400-500 g
jēlas gaļas ar rīvētiem burkāniem, putru, buljonu,
3-4 pilītes A vitamīna eļļā.
.
No 6 mēnešiem līdz
gada vecumam kollijs barojams trīs reizes diennaktī
un tas darāms šādi:
.
8.00 - kalcinētais
biezpiens ar olas dzeltenumu un saldo krējumu,
mazliet putras, vitramīni C un D2.
13.30 - 300-400 g
vārītas zivs ar buljonu, putru un jūras kāpostiem.
19.00 - 400-500 g
jēlas gaļas ar rīvētiem burkāniem, buljonu, putru,
vitamīni A un C.
.
No gada vecuma kollijs
barojams divas reizes diennaktī.
.
8.00 - kalcinētais
biezpiens ar putru vai 300-400 g vārītas zivs ar
putru, vai dārzeņu zupa ar gaļas atgriezumiem.
19.00 - 250 g jēlas
gaļas ar rīvētiem burkāniem, buljonu, putru un augu
eļļu.
.
Kalcinētā biezpiena
pagatavošana
.
Lai gan izklausās
sarežģīti un rada asociācijas ar laboratorijas
trauku lietošanu, kalcinētā biezpiena pagatavošana
ir gana vienkārša, un arī es pats tālajā
pagājībā esmu tādu saviem suņiem
gatavojis no rītiem.
Ņemiet vienu litru
piena un uz plīts karsējiet, līdz tas sāk vārīties.
Tad verdošajam pienam pievienojiet 2-3 ēdamkarotes
aptiekā iegādātā kalcija hlorīda šķīdumu un ņemiet
katliņu no uguns nost. Turpiniet maisīt, līdz piens
saraujas kunkuļos (biezpienā) un atdalās no sūkalām.
Iegūto masu lieciet marlē, duršlakā vai sietā un
kārtīgi noteciniet. Visieteicamāk kalcinētā
biezpiena pagatavošanai izmantot alumīnija traukus,
tie nepierauj pienu ugunij un tas nepiedeg.
.
Kolliju portāla
piezīmes
.
Veco grāmatu
ieteikumos nedaudz mainās kucēnu barošanas laiki -
vienā, piemēram, pirmā ēšana tiek noteikta 6.00 no
rīta, citviet iesaka barošanu uzsākt 8.00.
Savukārt ar gaļu domāts liellops vai jērs, pilnībā
izslēdzot no ēdienkartes cūkgaļu. Putnu gaļa,
izņemot vistu kakliņus, nez
kāpēc netiek pieminēta vispār, tāpat kā
kazas piens.
Par
dārzeņiem tiek uzskatīti burkāni, kāposti, bietes un rāceņi.
Nekādas pupiņas un zirņus! Reizēm var iedot pagrauzt
kartupeli svaigā veidā.
Ja putras vietā
izmantojat auzu pārslas, tā nevajag vārīt, bet tikai
apliet ar verdošu ūdeni, karstu buljonu vai pienu,
lai pārslas uzbriest un atdziest.
Mūsu kollijiem liellopu gaļa netiek
nekad, tikai
aitas,
kazas
un vistas gaļa. Mūsu
fermā vienkārši nav liellopu!
Grāmatās atzīmēts, ka
kucēniem nedrīkst izbarot negatavus dārzeņus un
augļus, miltu izstrādājumus un makaronus, putnu un
cūku kaulus, kā arī jēlus olu baltumus un nevārītas
zivis.
Mūsu kolliji,
piemēram, ēd gan vārītas, gan ceptas, gan jēlas olas
ar visām čaumalām (kalcijs!), īpaši
Hosento mēdz notiesāt pa reizei šķūnī
atrastās olas, ja vistas nav spējušas tās pienācīgi
paslēpt vai izdējušas plāna vidū. Lietojam arī pīļu
olas.
Dažviet receptēs putra
tiek gatavota arī no griķiem, bet no rīsiem esot
jāatturas tiem kollijiem, kuriem ir nosliece uz
aptaukošanos.
Mūsu kolliji griķus
reizēm ēd, bet
Lociņam šī putra ne
īpaši garšo. Pārsvarā putru pagatavošanai izmantojam
rīsus, reizēm dodam arī makaronus ar gaļu.
Šad tad vecajās
grāmatās tiek ieteikti arī gaļas subprodukti, taču
daudzās receptēs tie nav pat pieminēti. Plaušas,
aknas, nieres dodam
saviem kollijiem
tikai vārītā un samaltā veidā.
|